Inrigger materiellet
Af: 7 - Per Hallum Rev.: 07.06.2014

På denne side kan du læse om, hvordan en robåd er opbygget, og hvordan den vedligeholdes.

Ry Roklub råder over flere forskellige bådtyper: Inriggere, outriggere, kajakker og gig'er. De tre bådtyper inrigger, outrigger og gig´er er principielt opbygget ens, men variationerne gør, at de hver især har bestemte egenskaber. Kajakkerne er beskrevet på en særskilt side.

I sin grundform består en robåd af et skrog, et ror, et eller flere sæder og to eller flere årer. Båden kan være lavet af enten træ eller plast. Årerne er af træ eller glasfiber/kulfiber.

Inrigger:

En inrigger består af tre rum: forrum, sidderum og agterrum. For- og agterrummet er lukkede, således at der ikke kan komme vand ind i dem. I sidderummet finder man styrmandssædet samt to eller fire rullesæder til roerne.

Klubbens inriggerbåde er alle lavet af træ eller glasfiber. Bådene er bygget op over et skrog bestående af køl og kølsvin, hvorfra spanterne rejser sig. I bådens længderetning løber bordene, som er fastgjort til spanterne. Der vil typisk være enten syv eller otte bord i en inrigger. På det øverste bord findes rælingen.

På bådens ræling finder man åregangene, hvori årerne placeres. Ry Roklub benytter udelukkende bevægelige åregange, også kaldet swivler. En swivel består af et beslag, der fastgør swivlen til det øverste bord samt en drejelig del, hvori åren lægges. Swivler lavet af metal skal påføres årefedt, mens swivler lavet af plast ikke behøver årefedt til roning.